Hvorfor bruke Arkivet / Referanseprosjekt

Interiørprosjekt: Totalrenovering av leilighet

. 7 min read . Written by Emilie Bergum Arnesen
Interiørprosjekt: Totalrenovering av leilighet

Arkivets interiørarkitekt Christine T. Fredriksen ble kontaktet av kunde som ønsket å gjøre en totalrenovering av sin leilighet på Bygdøy i Oslo. Hun hadde nylig overtatt sin farmors leilighet og den bar preg av romløsningene til en annen generasjon og samsvarte derfor ikke så godt med hennes egen stil. Hun hadde behov for å optimalisere arealet og skape bedre sosiale rom. I den forbindelse ønsket hun en profesjonell aktør med i prosessen for å hjelpe henne å finne de gode løsningene og ta de riktige valgene i en omfattende totalrehabilitering av leiligheten.

Det hele starter med god plan
Et prosjekt med et slikt omfang bør planlegges godt i forkant av håndverkernes innrykk. På den måten sikrer man en mest mulig effektiv byggeprosess, og at man ikke river vegger man etterpå må sette opp igjen. Hos denne kunden ble det å finne den riktige planløsningen en viktig start. Hun hadde selv sett for seg en løsning, og kom med en liste over sine ønsker og behov for rom til Christine. De dro dit sammen på befaring for at interiørarkitekten skulle kjenne på romfølelsene i leiligheten og få et inntrykk av hvor dagslyset og utsikt kom best inn. Etter befaringen kom Christine med et annet planløsningsforslag som skulle gjøre kjøkkenet til et enda mer sosialt midtpunkt. Hun vektla også at hovedsoverommet skulle få plass til en dobbeltseng med inngang fra begge sider pluss en god garderobe. Hun besluttet derfor å flytte veggen en del cm inn mot ny tv-stue.
Når planløsningen til slutt var satt kunne Christine lage rivningsplan og belysningsplan. Disse tegningene var essensielle for kunden å bruke i kommunikasjon med håndverker for prising og gjennomføring.

Oppstart og prosess
Da dette var et prosjekt av større omfang, og noen elementer hastet mer enn andre, delte interiørarkitekt Christine prosessen inn i tre deler. Hvor alt av planløsning og tekniske forhold som vann og strømføring var det mest essensielle, og omfattet derfor første fase. I denne fasen ble det også tatt mange beslutninger på bygningsmessige detaljer, slik som valg av listverk, innvendige dører og veggoverflater. Når man har fått besluttet det meste av det bygningsmessige, har man et solid dokumetasjonsgrunnlag for å hente inn priser på jobben.

«Da jeg kom inn i leiligheten første gangen slo det meg raskt at det største vinduet ut mot hagen ikke kom helt til sin rett og at stuen ikke var direkte enkel å møblere slik planen var da. Det var også synd at kjøkkenet som på mange måter er et sosialt midtpunkt var plassert bakerst i leiligheten i et trangt rom med lite lys.» - Christine etter første befaring

Hun legger videre til at i en anbudsrunde kan det være vanskelig for håndtverkere å gi en korrekt pris dersom kunden ikke er sikker på hva de skal gjøre og hvilket resultat de ønsker. Da kan man oppleve å få inn tilbud som ikke lar seg sammenligne.

Rivningsplan av Christine T. Fredriksen
Belysningsplan av Christine T. Fredriksen

Etter at første fase var gjennomført kunne håndtverkerne gå i gang med rivingen. Parallelt med dette gikk kunden og interiørarkitekten i gang med fase to som omfattet mer av det estetiske. Her fikk kunden presentert en farge- og materialpalett som omfattet malingstype, tapet og fargevalg til alle rom, tak og lister. Sammen med dette fant de frem til rett parkett, flis og kjøkken.

Christine ble deretter med kunden til Drømmekjøkkenet for å bistå i valgene til kjøkkenløsning.

Fargeangivelsesplan av Christine T. Fredriksen
Møbleringsplan av Christine T. Fredriksen

Siste fase i prosessen var møblering, inkludert dekorbelysning, veggdekor, stylingelementer, gardiner og tekstiler som gjør boligen om til et hjem for kunden. Kunden hadde allerede flere vintageskatter og eksisterende møbler som hun ønsket å gjenbruke. Så gjennom sparringstimer fikk kunden veiledning til å finne en god balanse mellom det gamle og nye elementer til en endelig møblering.

Lyse fargetoner og sosiale rom

Kunden hadde noen tanker som interiørarkitekten utfordret videre på. Samspillet mellom kundens ønsker og interiørkitektens ideer har skapt en helt ny leilighet i lyse behagelige fargetoner med helt nye unike sosiale rom. Resultatet ble at kjøkkenet ble flyttet til det største rommet i leiligheten med aller mest lys. I løpet av prosessen ble det bestemt at baderommet ikke skulle pusses opp i denne omgang. Derfor var det kun veggen mellom den nye stuen og soverommet som ble flyttet på, samt de åpnet opp veggen mellom nytt kjøkken og tv-stue.

Kjøkkenet ble levert av Drømmekjøkkenet, og kunden valgte en løsning i Lindblomstgrønn med benkeplater fra Silestone i fargen Lagoon. En stor kjøkkenøy passet godt for å lage den sosiale flyten kunden ønsket. Et rundt spisebord ble plassert i hjørnet av rommet.

Å få åpnet opp mellom kjøkken og stue ble viktig for å skape romfølelse i to rom som i utgangspunktet ikke var så store. Tvstuen ble møblert i duse beige farger, rosa detaljer og en lang TV-benk. Den spesielle taklampen ble prikken over i'en for rommet og kundens stil.

En spennende detalj i leiligheten som skaper en god helhet er den tøffe mønsterflisen i entreen som har treimitasjon i seg. Denne fant de i omtrent lik farge som parketten og ved å få entreprenør til å lage en terskel og listfri overgang mellom entre og kjøkken skle disse rommene ganske sømløst inn i hverandre.

Hovedsoverommet ble utvalgt til å være det kvadratiske rommet for at en stor dobbeltseng med nattbord på hver side, samt skapløsning fra IKEA, skulle få god plass. Dører med håndtak i messing ble plassert inn til soverom og inngangsdøren.

Ønsker du hjelp med ditt oppussingsprosjekt?

Send inn din forespørsel til en av profilene i Arkivet.co, eller la oss finne en god match gjennom vår bistandsprofil!

I mine prosjekter ønsker jeg ikke at interiør skal handle om trender. Det skal handle om menneskene som er der, om atmosfæren de ønsker, og om den gode helheten hvor arkitekturen utvendig også spiller en viktig rolle på det innvendige. Slik mener jeg man kan skape tidløse interiørløsninger man vil trives i, i åresvis.
-Christine T. Fredriksen-